chokladcupcakes

chokladcupcakes 3 st
50 gram smör
2 ägg
1 msk kokossocker
1/2 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
ca 30 gram mörk choklad, över 70 %

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen pösigt med kokossockret. Vispa ner grädden och det smälta smöret. Hacka chokladen grovt och blanda det med de andra torra ingredienserna. Rör ned den torra blandningen i äggvispet. Fyll stora muffinsformar till 3/4 och grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Låt muffisarna svalna helt innan du gör toppingen/glasyren.
Topping
50 gram rumsvarmt smör
50 gram färskost (typ Philadelphia, men just den innehåller stabiliseringsmedel, ICAs cream cheese är bättre)
2 tsk kokossocker
1 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
Spritsa toppingen på muffisarna.

Strössel
Hackade nötter och hackad mörk choklad, totalt ca 3 msk.
Jag använde hasselnötter, pistagenötter (gillar att det är lite färg på de!) och 85-procentig mörk choklad.

kycklingpaj

 
(6 portioner)
Pajdeg:
4 dl mandelmjöl
50 g smör

Fyllning:
2-3 kycklingfiléer
300 g fetaost
2 röda chilipepparfrukter
2 tomater
3 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt, svartpeppar, oregano

1. Skär smöret i små kuber och kör det tillsammans med mandelmjölet i en matberedare. Om degen blir smulig, tillsätt iskallt vatten droppvis under körning tills önskad pajdegskonsistens uppnås.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ in den i frysen en stund.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut pajformen ur ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
5. Tärna och bryn kycklingen. Krydda med salt och svartpeppar.
 6. Ta bort fröna från chilipepparn och finhacka den.
7. Mosa fetaosten ihop med den finhackade chilipepparn.
8. Skiva tomaterna
9. Lägg kycklingen i pajskalet. Fördela fetaost/chili-blandningen över. Toppa med de skivade tomaterna.
10. Vispa ihop äggen med grädden. Krydda med salt, svartpeppar och oregano.
11. Häll äggstanningen över pajfyllningen. Ställ in i ugnen och grädda i ca 25 minuter, eller till pajen fått färg och äggstanningen har stelnat.

LCHF-Pasta Carbonara

LCHF-Pasta Carbonara (2 portioner):
Pasta:
4 ägg
1,25 dl färskost
1/2 dl fiberhusk

Carbonara-sås:
2 pkt tärnat bacon
1/2 gul lök
3 ägg
1 dl grädde
100 g riven parmesanost
Smör och olivolja att steka i

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Vispa igen
6. Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt.
7. Grädda i ca 10 minuter
8. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor (som spaghetti) av degen
9. Fräs bacon och lök i lite smör och olivolja
10. Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost i en skål 11. När baconet är knaperstekt, rör ner pastan och låt den bli varm
12. Stäng av värmen på plattan och rör ner ägg-blandningen i stekpannan 13. Vänd försiktigt runt pastan i såsen och se upp så att såsen inte stelnar i botten 14. Strö över grovmalen svartpeppar och servera gärna med vitlöksbröd till

Pasta basilika


Pasta basilika (2 port)
1 sats LCHF-pasta
3 dl grädde
1 stor kruka färsk basilika
1 dl riven Parmigiano-Reggiano eller Grana Padano
Svartpeppar
Vitpeppar
Salt

1. Häll grädden i kastrull
2. Låt reducera på låg värme
3. Blanda ned finhackad basilika och riven ost
4. Smaka av med peppar och salt
5. Låt reduceringen fortsätta tills såsen fått tjock konsistens
6. Lägg LCHF-pastan i såsen och vänd runt tills allt blandats

Reeses


Ingredienser:
50 g Choklad (90%)
1 msk
grädde
25 g Smör
25 g Smör
4 msk Jordnötssmör (utan tillsatt
socker)
1 tsk Xylitol
1 krm havsalt
1/2 krm vaniljpulver
Små
portionsformar

1. Värm choklad, grädde och smör försiktigt ihop. Smöret
måste inte vara helt smält, men chokladen måste vara det. Blanda rejält ihop och
ställ åt sidan och låt det svalna något.
2. Smält smör och blanda ihop med
jordnötssmör. Här försökte jag få en smak som kändes icke-torr i munnen och
jordnötssmörblandningen ska vara relativt rinnande.
3. Ta små formar (jag tog
stora och fick då inte så många bitar) som du penslar chokladsmeten i. Ställ in
formarna i kylen.
4. Ta jordnötssmeten som nu bör ha svalnat och blivit
rumstemperatur och häll i xylitolen och saltet och blanda snabbt. Här ville jag
att xylitolen saltet inte skulle smälta utan ha lite knastrig känsla.
5. Häll
jordnötssmörsblandningen i chokladformarna och ställ tillbaka formarna i
kylen.

Godisbitarna är färdiga när allting har stelnat i kylen. Dessa
godisbitar smälter snabbt utanför kylen så de ska försvaras i kylen tills det är
dags för dem.

Marmorerad chokladkaka

Marmorerad chokladkaka (8-10 bitar)
225 g smör
1 dl sukrin
8-10 droppar steviaextrakt
1 1/2 dl kakao
3 tsk vaniljpulver (finns i välsorterade matbutiker)
3 ägg
2 msk kokosmjöl
200 g färskost
2-3 msk kanel

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret i en kastrull
3. Dra bort kastrullen från värmen och rör ner sukrin, stevia, vaniljpulver och kakao.
4. Knäck i ägget och rör ordentligt.
5. Rör till sist ner kokosmjölet.
6. Rör färskosten mjuk tillsammans med kanel.
7. Häll hälften av chokladsmeten i en smord springform. Häll över färskostsmeten och avsluta med att hälla resten av chokladsmeten ovanpå.
8. Stoppa ner en gaffel i kaksmeten och rör försiktigt fram och tillbaka några gånger så att smeten marmoreras. 9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter
10. Låt kakan stelna och svalna en stund och servera sedan med vispad grädde och hallon!

Halloumi-frites

Halloumi-frites (2 portioner)
1 paket ICAs halloumi
1 paket (500 g) ister eller 5 dl upphettningsbar olja

1. Skär halloumin i 1 cm tjocka stavar (eller gör tunna chips)
2. Torka av halloumistavarna med hushållspapper
3. Smält istret i en kastrull med höga kanter och hetta upp till max 180 grader
4. Lägg i halloumibitarna, några i taget, och låt dem friteras tills de är gyllenbruna
5. Ta upp halloumibitarna med en hålslev, lägg dem på en bit hushållspapper och låt dem rinna av

RSS 2.0