Tårta med hallon och choklad
TÅRTA
Tårtbotten: 3 dl mandelmjöl 1 dl bakpro 1 tsk bakpulver 1 tsk äkta vaniljpulver 150 g smör 4 ägg 1 msk citronsaft Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)
Tårtbotten: 3 dl mandelmjöl 1 dl bakpro 1 tsk bakpulver 1 tsk äkta vaniljpulver 150 g smör 4 ägg 1 msk citronsaft Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)
Hallonmousse: 150 g hallon 3 gelatinblad 1,5 dl vispgrädde
Chokladkräm: 50-100 g mörk choklad (jag använde 50 g av 90%-choklad) 3 dl vispgrädde
Gör så här: Tårtbotten: Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en smörad 1,5-litersform och grädda i 35-40 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter. Mixa hallonen (passera eventuellt om ni vill ha bort kärnorna). Lägg hälften av hallonen i en kastrull och koka upp. Ta av hallonen av spisen. Krama ur geltinbladen och lägg ner i det varma hallonmoset och rör om så gelatinet fördelas. Rör ner resten av hallonen och låt svalna. Vispa grädden. Rör ner ungefär en tredjedel av den vispade grädden i hallonen och vänd sedan ner hallonsmeten i den vispade grädden försiktigt. Ställ i kylskåpet ett tag så att moussen stelnar något.
Chokladkräm: Hacka chokladen i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och värm tills den blir varm, det är viktigt att grädden inte kokar. Ta av från värmen och lägg ner chokladen och låt chokladen smälta under omrörning. Ställ chokladblandningen i kylskåpet tills den kallnat, minst sex timmar (jag låter den stå över natten). Vispa långsamt med elvisp tills du fått önskad konsistens.
Tårta: Dela kakan i tre tårtbottnar. Lägg hallonmousse mellan bottnara. Plasta in och låt kakan stå kallt över natten. Vispa långsamt chokladkrämen så att den blir fast och fördela krämen över tårtan.
Kommentarer
Trackback