Chokladtryffel med nötbotten
Ingredienser: Nötbotten:
1,75 dl hasselnötter 3 äggvitor
Chokladkräm:
180 gram mörk choklad (70%) 2 dl vispgrädde —— 1 ägg 1 dl vispgrädde
Hallon och vispgrädde
Gör så här Nötbotten:
Mal hasselnötterna fint i mixer eller beredare. Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan försiktigt ner dem i de malda nötterna. Bred ut i en rund form med löstagbar botten. Man kan även lägga ett bakplåtspapper i en form.
Grädda i 175 grader i ca 10 min. Gör chokladkrämen under tiden botten är i ugnen.
Chokladkräm:
Koka upp 2 dl vispgrädde, lägg ned chokladen och låt den smälta under försiktig omrörning.
Rör ihop 1 dl vispgrädde och ägget i en skål.
Häll över den avsvalnande grädd-/chokladblandningen över ägg-/gräddblandningen och rör ihop.
Sänk ugnsvärmen till 160 grader. Häll smeten i formen över nötbotten och grädda i ytterligare 20 minuter
Ta ut formen ur ugnen och låt tårtan svalna helt. Lossa sedan försiktigt tårtan från formen med en tunn kniv eller från bakplåtspappret.
Mycket gott med hallon och vispgrädde till!