Midsommartårta
Tårtbotten: 35 gram smör
Vaniljkräm:
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Hallon: 40 gram hallon 2/3 msk stevia strö
Gräddtopping: 2/3 dl vispgrädde ½ krm vaniljpulver 2 tsk stevia strö
Jordgubbar att toppa med
Tårtbotten: Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar - en botten och ett lock.
Vanljkräm: Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.
Hallonen: Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan (ha gärna kvar tårtan i formen så rinner inte fyllningen ut). Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.
Gräddtoppingen: Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!
Om du använder en större form på 24 cm i diameter är det lagom att fem- till sexdubbla ingredienserna samt förlänga gräddningstiden tills kakan är fast.