äpplekaka
2- 3 äpplen (beroende på storlek)
Smeten:
80 gram smör
2 dl mandelmjöl
3 ägg
ca 4 – 4 ½ msk sukrin
2 msk kokosmjöl
2 msk pofiber
4 msk vispgrädde
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
Strö över: ½ - 1 tsk kanel och 2 tsk erythritol
Gör såhär: Tvätta och klyfta äpplena (du behöver inte skala om du inte vill) och stek i smör med kanel och erythritol ett par minuter. Välj ett par äpplen som faktiskt smakar något! Tråkiga äpplen kan förstöra den bästa äppelkakan.
Smeten: Smält smöret. Vispa ägg, erythritol och stevia pösigt med elvisp. Blanda mandel- och kokosmjöl, pofiber, bak- och vaniljpulver, 1 tsk kanel och kardemumma. Rör ner det smälta smöret och vispgrädden (ovispad) bland de torra ingredienserna. Rör sedan ner ägg och sockerblandningen. Häll i en smörad och bröad (mandelmjöl)springform som är 24 cm. Tryck ner äppelklyftorna (kakan blir saftigare om man pressar ner dom lite extra) i kakan och strö över ca 2 tsk erythritol och ½ -1 tsk kanel. Grädda lite längre ner än mitten av ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter, tills kakan börjar bli fast (enligt mig gör det inget om den är lite kletig i mitten).