Tårta med hallon och choklad

TÅRTA
Tårtbotten: 3 dl mandelmjöl 1 dl bakpro 1 tsk bakpulver 1 tsk äkta vaniljpulver 150 g smör 4 ägg 1 msk citronsaft Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)

Hallonmousse: 150 g hallon 3 gelatinblad 1,5 dl vispgrädde

Chokladkräm: 50-100 g mörk choklad (jag använde 50 g av 90%-choklad) 3 dl vispgrädde
 

Gör så här: Tårtbotten: Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en smörad 1,5-litersform och grädda i 35-40 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter. Mixa hallonen (passera eventuellt om ni vill ha bort kärnorna). Lägg hälften av hallonen i en kastrull och koka upp. Ta av hallonen av spisen. Krama ur geltinbladen och lägg ner i det varma hallonmoset och rör om så gelatinet fördelas. Rör ner resten av hallonen och låt svalna. Vispa grädden. Rör ner ungefär en tredjedel av den vispade grädden i hallonen och vänd sedan ner hallonsmeten i den vispade grädden försiktigt. Ställ i kylskåpet ett tag så att moussen stelnar något.
Chokladkräm: Hacka chokladen i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och värm tills den blir varm, det är viktigt att grädden inte kokar. Ta av från värmen och lägg ner chokladen och låt chokladen smälta under omrörning. Ställ chokladblandningen i kylskåpet tills den kallnat, minst sex timmar (jag låter den stå över natten). Vispa långsamt med elvisp tills du fått önskad konsistens.
Tårta: Dela kakan i tre tårtbottnar. Lägg hallonmousse mellan bottnara. Plasta in och låt kakan stå kallt över natten. Vispa långsamt chokladkrämen så att den blir fast och fördela krämen över tårtan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0