Moussaka

Moussaka LCHF 6-7
portioner
3-4 mindre auberginer
salt
olivolja
smör
1 dl pofiber
2 dl riven ost
Ostsås
7 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl olivolja
salt
nymald svartpeppar
3 ägg
3 dl riven ost
Köttfärssås
2 gula lökar
500 g
lammfärs
500 g blandfärs
1 burk krossade tomater
1-2 dl torrt vitt vin
1 msk kanel
3 vitlöksklyftor
salt
nymald
svartpeppar

Gör så här:
Skiva
auberginerna ganska tunnt, ca 3-4 mm. Strö på salt och låt ligga minst en
halvtimme.

Ostsåsen: blanda grädde och olivolja i en
tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt det koka en stund så det
tjocknar en aning. Rör ibland så det inte bränner fast.

Tillsätt salt och
peppar och riven ost. Ta bort från värmen. Vispa upp äggen och tillsätt. Låt
svalna.

Köttfärssås: hacka löken ganska fint. Stek den mjuk
i rikligt med smör och olivolja. Lägg i en stor kastrull.

Bryn färsen i
två omgångar på hög värmen i smör och olivolja. Finfördela färsen med stekspden
eller en gaffel. Lägg i kastrullen med löken.

Tillsätt krossad tomat,
vin, pressad vitlök och kryddor. Låt koka på medelvärme i minst 15 minuter.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.

Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Skölj av auberginskivorna och torka dem. Stek dem på hög värme i rikligt med
smör och olivolja.

Lägg hälften av skivorna omlott i en stor ungssäker
form. Lägg på hälften av köttfärssåsen. Häll över 1/3-del av ostsåsen. Lägg ett
lager aubergine till följt av färs och resten av såsen.

Strö över pofiber
och toppa med osten. Grädda i ugnen i drygt 30 minuter tills den fått fin
färg.

Låt svalna lite innan servering. Servera med till exempel en
grekisk sallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0