Fryst blåbärscheesecake

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fryst blåbärscheesecake 8-12 port
Blåbärstopping
4 dl färska eller frysta blåbär
2 lime (skal+saft)
1/2 dl sukrin melis
1 knivsudd stevia
1,5 gelatinblad
Botten
3 dl mandelmjöl
50 g smör
2 msk sukrin melis
Cheesecake
250 g mascarpone
3 äggvitor
1/2 dl sukrin melis
3 dl vispgrädde
1/2 kryddmått stevia
1 tsk vaniljpulver
 
Gör så här:
Börja med bottnen. Klä en springform (ca 25 cm i diameter) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 grader.
 
Smält smöret. Blanda mandelmjöl, sukrin/stevia med det smälta smöret i en skål. Tryck ut blandningen i springformen och grädda bottnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
 
Gör sedan blåbärstoppingen. Riv det yttersta skalet från limefrukterna och ställ åt sidan så länge. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Pressa ur juicen ur limen och häll den tillsammans med blåbären och stevia/sukrin i en kastrull. Värm försiktigt tills dess att sötningen har lösts upp och låt sedan sjuda ett par minuter tills bären har mjuknat. Ta kastrullen av plattan och rör ned de urkramade gelatinbladen. Låt svalna.
 
Gör nu fyllningen. Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum. Fortsätt vispa men tillsätt sötningen lite i taget. Sluta vispa när äggviteblandningen blivit blank och lite seg.
 
Vispa mascarpone tillsammans med vaniljpulver och det rivna limeskalet i en separat skål.
 
Vispa grädden i en annan skål tills den precis tjocknar.
 
Börja med att blanda mascarponekrämen med grädden, lite i taget. Vänd sedan ner äggviteblandningen försiktigt i smeten. Bred smeten över mandelbottnen och ställ i frysen i minst en halvtimme.
 
Tag formen ur frysen och häll över blåbärstoppingen. Ställ tillbaka i frysen i minst 3 timmar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0