FRANSK CHOKLADTÅRTA MED VALNÖTTER

1 dl vatten
2 tsk frystorkat kaffe
250 g mörk choklad 70%
250 g osaltat smör
1 dl Stevia Strö (Ica), (i originalreceptet 2,5 dl socker)
100 g valnötter, (mal hälften och finhacka andra hälften)
1 krm bakpulver
5 ägg
 
GLASYR:
0,75 dl Stevia Strö, (i originalreceptet 2,5 dl socker)
1 dl vatten
175 g mörk choklad 70%
1/2 tsk valnötsolja eller olivolja
 
    Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda vatten och kaffepulver i en tjockbottnad kastrull och värm.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i.
    OBS! ha kastrullen på svag värme.
    Rör tills chokladen smält.
3. Tillsätt smöret, lite i taget, omväxlande med sötningen.
    Rör under tiden så att allt blandas. Ta sedan kastrullen från värmen.
4. Blanda de malda och hackade valnötterna med bakpulvret
    och rör ner i chokladsmeten.
5. Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem lite i taget under omrörning.
6. Spänn bakpapper i botten på en springform, (24 cm)
    olja och bröa med pofiber.
7. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader
    i nedre delen av ugnen i 1 timme.
8. Ta ut kakan och låt den kallna i formen.
9. Låt kakan stå kallt.
 
Glasyren:
1. Blanda sötning och vatten i en tjockbottnad kastrull.
2. Värm det under omrörning tills det nätt och jämt kokar.
3. Ta kastrullen från värmen.
4. Smält chokladen på svag värme och rör ner lite i taget i sockerlagen.
5. Ställ kastrullen på plattan och låt smeten småsjuda, inte koka,
    någon minut så den blir slät och fin.
6. Ta kastrullen från värmen och rör ner lite olja.
7. Rör tills glasyren svalnat lite och blivit tjock men bredbar.
8. Bred försiktigt ut glasyren över tårtan.
9. Låt stelna.
 
Servera gärna med lättvispad grädde och lite bär!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0